Ultimate Fishing Simulator 2, nowa część bestsellerowej i wysoko ocenianej gry wędkarskiej, zadebiutuje na PC w Early Access już 22 sierpnia br. W nowej odsłonie ten realistyczny symulator zaoferuje m.in. rozbudowaną rozgrywkę, znacznie lepszą grafikę oraz wiele nowości. Faza wczesnego dostępu ma potrwać ok. 6 miesięcy, a później Ultimate Fishing Simulator 2 trafi na konsole PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S i Nintendo Switch. W planach jest też edycja na systemy VR.

Za drugą część wędkarskiego symulatora odpowiada polskie studio MasterCode. Wydawcą gry jest Ultimate Games S.A.

Pierwsza odsłona Ultimate Fishing Simulator to jedna z najpopularniejszych gier wędkarskich ostatnich lat, a jednocześnie najwyżej oceniany w swojej kategorii symulator (89 proc. pozytywnych recenzji na platformie Steam i wskaźnik Metascore na poziomie 70/100). Jak podaje wydawca, tylko na PC gra została do tej pory kupiona przez ponad 350 tys. osób, podczas gdy edycja VR rozeszła się w przeszło 60 tys. egzemplarzy.

Nowa część wyróżnia się m.in. znacznie lepszą grafiką, zdecydowanie bardziej zaawansowanymi modelami ryb oraz pakietem całkiem nowych rozwiązań. Rozgrywka opiera się na systemie postępów i obejmuje m.in. udział w turniejach wędkarskich, wykonywanie różnych zadań czy swobodne łowienie.

Prace nad grą uległy pewnym opóźnieniom, ale wynika to z tego, że chcemy dostarczyć graczom grę w odpowiednio wysokiej jakości. Ultimate Fishing Simulator 2 to kolejny krok ku jeszcze wierniejszemu odwzorowaniu wędkarskiej rzeczywistości. Dotyczy to zarówno oprawy graficznej i bardzo dokładnych modeli ryb, jak i całego szeregu innych elementów związanych z rozgrywką. Co istotne, w naszą nową grę – w przeciwieństwie do wielu innych tytułów wędkarskich – można też oczywiście grać bez konieczności stałego podłączenia do internetu” – mówi COO Ultimate Games S.A., Rafał Jelonek.

Studio MasterCode przygotowało dwa podstawowe tryby rozgrywki – normalny (optymalna opcja m.in. dla nowych graczy) oraz realistyczny (brak niektórych elementów ułatwiających łowienie). Dzięki temu na dobrą zabawę mogą liczyć nie tylko zagorzali fani wędkarstwa, ale także gracze niemający wcześniej nic wspólnego z łowieniem ryby.

Jak zapowiadają twórcy, Ultimate Fishing Simulator 2 zaoferuje w sumie 6 dużych i zróżnicowanych łowisk, które wzorowane są na rzeczywistych lokacjach z USA (Jackson Park), Polski (Letnisko Zalasie), Niemiec (Kanał Kiloński), Słowacji (Górska Rzeka), Rosji (Jezioro Kurylskie) i Tajlandii (Błękitna Zatoka). Fani wirtualnego wędkarstwa będą mogli liczyć łącznie na 60 gatunków ryb oraz ponad 200 różnych elementów wędkarskiego ekwipunku (m.in. wędki, kołowrotki, przynęty, wabiki, spławiki i sygnalizatory brań). W grze zastosowano też np. nową i znacznie udoskonaloną wersję kamery podwodnej, która zapewnia zbliżenia na haczyk i ryby.

Faza Early Access potrwa mniej więcej pół roku i w tym czasie gra będzie poprawiana, udoskonalana i rozbudowywana m.in. o nowe modele postaci, kolejne techniki łowienia oraz tryb wieloosobowy. Uwzględnimy przy tym oczywiście także opinie graczy, które są dla nas zawsze bardzo istotne. Po pełnej premierze przygotowane zostaną konwersje na konsole, co ułatwi to, że już wersja na PC była od początku szykowana z myślą również o sterowaniu padem. Planujemy ponadto edycję VR” – dodaje Rafał Jelonek.

Ultimate Fishing Simulator 2 – główne cechy:

• nowa odsłona najlepiej ocenianej gry wędkarskiej ostatnich lat;
  • 6 zróżnicowanych łowisk wzorowanych na prawdziwych lokacjach;
  • wiele technik łowienia (spinning, spławik, grunt);
  • 60 rodzajów ryb, ponad 200 elementów ekwipunku;
  • nowe systemy dynamicznej wody i SI ryb;
  • łodzie, umiejętności, akwaria;
  • licencjonowany sprzęt wędkarski (marki Sakura i Robinson).

Nowy symulator zadebiutuje na PC w trybie wczesnego dostępu (Steam Early Access) 22 sierpnia 2022 r. Ta faza potrwa ok. 6 miesięcy. Ultimate Fishing Simulator 2 ma trafić później też na konsole PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch oraz systemy VR.

DOSTĘPNE NA

Trailer

Media pack

Podstawowe informacje:

• tytuł: Ultimate Fishing Simulator 2
  • gatunek: wędkarskie, symulacje, sportowe, rekreacyjne
  • producent: MasterCode
  • wydawca: Ultimate Games S.A.
  • język: polski, angielski, francuski, włoski, niemiecki, hiszpański, holenderski, ukraiński, rosyjski, japoński, portugalski brazylijski, chiński uproszczony, turecki
  • data premiery: 22.08.2022 r. (Steam Early Access), 2023/2024 r. (PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, systemy VR)

GALERIA