Miłośnicy taktycznych wyzwań oraz pirackich przygód i legend mogą już przygotowywać się na morskie awantury. Takie atrakcje szykują twórcy Frigato: Shadows of the Caribbean, skradankowej gry taktycznej czasu rzeczywistego, która zabierze graczy w czasy złotej ery piractwa. Tytuł ma trafić w 2023 r. na PC, Xbox One, Xbox Series X/S i Nintendo Switch. Na czerwcowym festiwalu Steam Next zaprezentowane zostanie demo gry.

Nad Frigato: Shadows of the Caribbean pracuje niezależne polskie studio Mercat Games, dla którego jest to debiutancki projekt. Wydawcą będzie Ultimate Games S.A.

Frigato: Shadows of the Caribbean to skradankowa gra taktyczna czasu rzeczywistego z widokiem izometrycznym, nastawiona na rozgrywkę dla jednego gracza. Gracz dowodzi załogą morskich łotrów i staje przed mocno zróżnicowanymi wyzwaniami. Kluczowe znaczenie mają rozsądny plan i taktyczny zmysł.

Twórcy zapowiadają, że we Frigato: Shadows of the Caribbean gracz będzie mógł zasłynąć jako nieuchwytny pirat-dżentelmen, ale równie dobrze może pójść w innym kierunku i stać się np. krwawym postrachem Karaibów.

W pracach nad Frigato łączymy w unikalną całość elementy pirackiej przygody, mrocznych legend oraz awanturniczego humoru. Gra będzie luźno nawiązywać do tzw. złotej ery piractwa, która przypadła na okres XVII i XVIII w. Pod względem samej rozgrywki nasza gra powinna przypaść do gustu fanom tytułów w stylu Shadow Tactics, Desperados, Commandos, War Mongrels czy Partisans