Miłośnicy taktycznych wyzwań oraz pirackich przygód i legend mogą już przygotowywać się na morskie awantury. Takie atrakcje szykują twórcy Frigato: Shadows of the Caribbean, skradankowej gry taktycznej czasu rzeczywistego, która zabierze graczy w czasy złotej ery piractwa. Tytuł ma trafić w 2023 r. na PC, Xbox One, Xbox Series X/S i Nintendo Switch. Na czerwcowym festiwalu Steam Next zaprezentowane zostanie demo gry.

Nad Frigato: Shadows of the Caribbean pracuje niezależne polskie studio Mercat Games, dla którego jest to debiutancki projekt. Wydawcą będzie Ultimate Games S.A.

Frigato: Shadows of the Caribbean to skradankowa gra taktyczna czasu rzeczywistego z widokiem izometrycznym, nastawiona na rozgrywkę dla jednego gracza. Gracz dowodzi załogą morskich łotrów i staje przed mocno zróżnicowanymi wyzwaniami. Kluczowe znaczenie mają rozsądny plan i taktyczny zmysł.

Twórcy zapowiadają, że we Frigato: Shadows of the Caribbean gracz będzie mógł zasłynąć jako nieuchwytny pirat-dżentelmen, ale równie dobrze może pójść w innym kierunku i stać się np. krwawym postrachem Karaibów.

W pracach nad Frigato łączymy w unikalną całość elementy pirackiej przygody, mrocznych legend oraz awanturniczego humoru. Gra będzie luźno nawiązywać do tzw. złotej ery piractwa, która przypadła na okres XVII i XVIII w. Pod względem samej rozgrywki nasza gra powinna przypaść do gustu fanom tytułów w stylu Shadow Tactics, Desperados, Commandos, War Mongrels czy Partisans 1941” – mówi game designer w Mercat Games, Jakub Brzeziński.

Jak podkreśla studio Mercat Games, Frigato: Shadows of the Caribbean zaoferuje wiele różnych ścieżek prowadzących do ukończenia poszczególnych celów. Żywotność gry zwiększą dodatkowo liczne zadania poboczne oraz sekrety czekające na odkrycie.

Frigato zawita najpierw na PC, a następnie na konsole Xbox i Nintendo Switch. Być może gra pojawi się później także na PlayStation. Co istotne, już wkrótce każdy zainteresowany będzie mógł sam sprawdzić ten tytuł, bo w trakcie festiwalu Steam Next, który rozpocznie się 13 czerwca br., przedstawimy demo z jedną, ale stosunkowo długą misją” – zapowiada COO Ultimate Games S.A., Rafał Jelonek.

Frigato: Shadows of the Caribbean – główne cechy:

• skradankowa gra taktyczna czasu rzeczywistego;
  • intrygujący świat pirackich przygód i legend;
  • wiele dróg do sukcesu;
  • wysoki poziom trudności;
  • zadania poboczne i sekrety;
  • Karaiby w złotej erze piractwa;
  • oryginalna ścieżka dźwiękowa.

Premierę Frigato: Shadows of the Caribbean zaplanowano wstępnie na 2023 r. Gra ma zostać wydana na PC (Steam), Xbox One, Xbox Series X/S i Nintendo Switch.

DOSTĘPNE NA

Trailer